Passa al contingut principal

Taller de cuina Nadalenca



S'acosten les festes Nadalenques i això comporta entre altres coses, celebracions, reunions familiars i d'amics, en les que el tema culinari s'emporta quasi tot el protagonisme ... Per tant un any més hem organitzat aquest taller amb la intenció que pugueu adquirir noves idees i desenvolupar la creativitat a la cuina.

Un altre motiu pel qual cada any anem repetint és perquè pensem que en general aquest esdeveniment agrada moltíssim i això ens ho demostra la gran participació de sòcies.

Aquesta vegada hem gaudit dels cuiners Pep i Mª Cinta de La Manjoia, als quals des d'aquí els hi donem les gràcies per l'exhibició de plats en ens van oferir i del bé que ens ho van explicar.

La demostració va constar d'alguns entrants: timbal de pernil i "guacamole", timbal de bacallà i espàrrecs i canapès amb tres salses, com a plat principal; llomillo amb salsa de castanyes i compota de poma, i de postres; torró de “yema” cremada i bracets farcits de “yema”.


Timbal de pernil
                      
Pernil filetejat.
Salsa "guacamole",
Per adornar: Fruits del bosc, germinats, fonoll, menta, etc. es pot variar al gust de cadascú.

Forrar el fons i els laterals d’un motlle redó amb els filets de pernil, omplir amb la salsa "guacamole" i per adornar posar al d’amunt  el que vulguem.

Per fer la salsa "guacamole":

Dos alvocats
Suc de mitja llima
20 ml. de llet
6 o 7 gotes de vinagre de Jerez.
1/2 ceba i 1 tomata picat ben fi (opcional)

Triturar els alvocats juntament amb la resta d'ingredients, menys la ceba i la tomata. Una vegada triturat afegir el picat de la ceba i la tomata.

Timbal de bacallà

Bacallà fumat
Brandada de bacallà
Espàrrecs verds
Per adornar: fruits del bosc, flors, menta, llavors o el que vulguem.

Forra el fons i els laterals d'un motlle amb bacallà fumat, també es pot posar una torrada de pa com a base. Mesclar la brandada espàrrecs verds tallats a trossets, i omplir el timbal amb aquesta mescla. Adornar amb els ingredients desitjats.



Canapès

Pa de motlle 
Salsa d'escalivada
Salsa al pesto
Salsa de formatge
Per adornar: salmó fumat, espàrrecs verds, flors, etc.

Una base de pa untat amb salsa d'escalivada, al damunt una altra capa de pa untada de salsa al pesto i una altra capa de pa untada de salsa de formatge.
Per al damunt rollarem unes tiretes de salmó fumat en forma de con, espàrrecs verds, flors, etc.




Llomillo amb salsa de castanyes i compota de poma

Un llomillo de porc o vedella
Un gotet de vi ranci
Sal i pebre
Orenga (opcional)
Per acompanyar: salsa de castanyes i compota de poma

Salpebrar el llomillo i daurar a foc fort per tots els costats, afegir el vi ranci i baixar el foc, fins que s'evapori el vi.
Escalfar el forn a 170 graus i enfornar el llomillo 10 minuts. Passat el temps treure'l del forn i deixar temperar, llavors embolicar el paper film, enrotllar com si fos una botifarra i deixar reposar a la nevera 12 hores.

Salsa de castanyes

1/2 kg. de castanyes
Una pastanaga menuda
15 gr. de sal
60 ml. de crema de llet

Bullir les castanyes i la pastanaga durant 7 minuts, passar-ho per la batedora afegint caldo poc a poc, fins a deixar una pasta fina. Afegir la crema de llet i posar-ho de nou al foc uns dos minuts.

Compota de poma

400gr. de poma trossejada, sense pell
3 gotets menuts de sucre
1 got i mig d'aigua
5 gr. de sal

Bullir la poma a 130º durant 20 minuts.



Torró de "yema" cremada

500 gr. de ametlla picada en pols
1 ratlladura de llima
250 gr. de sucre
80 gr. d'aigua
5 rovells d'ou
1 gr. de canella en pols

Per fer l'almívar, coure l'aigua amb el sucre a 130º. Avocar damunt dels rovells i deixar gelar. Mesclar amb l'ametlla, la llima, i la canella. Posar a un motllo i deixar gelar dotze hores.

Treure del motlle, cobrir amb la "yema" i cremar.

"Yema"

100 gr. de llet
150 gr. de sucre
2 ous
20 gr. de maizena



I en acabar la demostració... sorteig de lots de dolços!! 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

CUINA NADALENCA Per les voltes de Nadal com us vam avançar vàrem fer la demostració de la cuina Nadalenca. Vam tindre el plaer de gaudir de cuiners professionals i ens van preparar uns plats molt apetitosos, fàcils de fer i molt ben presentats. Gràcies a totes per la vostra assistència.

Dinar de Nadal

Com ja tenim per costum des de fa alguns anys, el passat 20 de desembre hem repetit el típic dinar de Nadal, elaborat per l'escola d'hostaleria de Tortosa uns professionals que ja coneixem molt bé. Ens van ensenyar a cuinar uns entrants, després llagostins i per finalitzar unes postres de Nadal, que després ens vam menjar entre totes les assistents. Agraïm la gran assistència que va venir a veure la demostració de cuina i esperem que l'any en trant ens sigui possible tornar a realitzar aquest menjar.                       LA JUNTA

Xerrada sobre la diabetis

El passat dia 6 al nostre local, el farmacèutic Sr . Lluís Escudé ens va fer una xerrada sobre la diabetis , ens va explicar que la dia betis és una patologia en la qual hi ha una deficiència d'insulina (hormona que es genera en el p àncrees) o d'una insensibilitat a la mateixa . La insulina es produeixen a les cèl.lules de l'illot del pàncrees i és normalment responsable de controlar les concentracions en la sang del combustible principal del cos, la glu cosa. La insulina fa això, prevenint la producció de la glucosa pel fetge, i assegurant-se que aquesta no s'emmagatzema de forma incorre cta i excessiva en el cos. La dieta del diabètic ha de constar de proteïnes, greixos, hidrats de carboni, vitamines i minerals. Tots ells són nutrients que el cos necessita, però el diabètic en particular, ha de ser conscient que el seu organisme requereix el major equilibri possible en la consumició d'aquests, tenint en compte que s'han de prendre ali...