Passa al contingut principal

Preparant els Nadals



Un any més els cuiners de l'escola d'hostaleria de Tortosa han protagonitzat el nostre taller. Des d'aqui els felicitem de nou per aquests plats tant fàcils de preparar i al mateix temps tant saborosos que ens han ensenyat.

Felicitats!! Estava tot deliciós...

L'objectiu d'aquest taller és aprendre noves receptes, tècniques i elaboracions de cuina festiva que ens poden servir d'ajuda a l'organitzar la nostra taula per aquestes festes. 

Teniu curiositat del que ens han mostrat aquesta vegada? Dons seguiu llegint...

En aquesta ocasió ens han preparat, uns entrants amb un sortit de canapès i una terrina de micuit, com a plat principal; llomillet amb salsa de vi i panses, i de postres; pastís d'ametlla i "yema".

A continuació teniu una petita explicació de les receptes, i... com han quedat els plats.


Canapès de rocafort i festucs


Per fer el paté de rocafort:
Formatge de rocafort i mantega
(La mateixa quantitat de cada cosa o un poquet més de formatge).

La mantega ha d'estar a punt de pomada per mesclar-la bé amb el formatge.

Untar el pa i posar els festucs a trossets per damunt.

Canapès de mantega de llimona i gerds (frambuesas)


Per fer la mantega de llimona:
Desfer la mantega a punt de pomada, i mesclar-la amb suc de llimona i un poquet de ratlladura.
Es pot afegir un poquet d'anet (eneldo) o cogombret (pepinillo) tallat finet. Aquesta mantega és ideal també per als canapès de salmó.
Untar el pa i al damunt posar un boqueró i un raget de xarop de gerds.

Canapès de musclos


Per fer el paté de musclos:
4 ous bullits
1 lata de musclos (163 g. aproximadament)

Triturar tot junt formant una pasta, els musclos també poden ser naturals i fets al vapor.

Escampar per damunt del pa i adornar amb llavors de sèsam o les que vulguem.
Com a base dels canapès podem utilitzar torradetes, pa de motlle blanc, integral, de llavors, i el podem tallar en la forma que  vulguem, redó, quadrat, triangle, etc.

Terrina de mi-cuit i poma


Aquesta vegada la terrina ja la portaven preparada, perquè convé que estigue unes hores a la nevera abans de tallar-ho. El mi-cuit el van fer ells mateixos, però també es pot comprar fet.
Es posen en un motlle, el mi-cuit (foie) i la poma caramel·litzada per capes. Deixar gelar a la nevera. Desemmotllar i tallar com es vulgue.


Es pot servir posant un trosset amb una torradeta i al damunt ceba caramel·litzada. O un tall al plat i acompanyat d'amanida, fruits secs i el que la nostra inspiració ens propina.

Llomillet amb salsa de vi i panses



Llomillet de tocino
Panses i un vi olerós
Salpebrar el llomillet i sofregir-lo sencer. Anar voltant-lo perquè es faci bé per totes les parts (si el lliga per sofregir, queda millor per tallar-lo després).

Quan està cuit es treu. I a la mateixa cassola es fa la salsa, per a tal cosa s'afegeix el vi i les panses que ja tindrem en adob unes hores abans. Deixa reduir un poquet i ja està.
Aquesta salsa també es pot fer amb altres fruits com móres, groselles, figues, cireres, nabius,  etc.
També es pot acompanyar amb poma caramel·litzada.
Per presentar el tallarem a filets i el banyarem amb la salsa.

Pastís d'ametlla i "yema"


Fer un bescuit bàsic

Crema d'ametlla per farcir:
1/4 d'ametlla picada
200 g. d'aigua
150 de sucre
pell d'una llima ratllada

Posar al foc l'aigua i el sucre, quan vol començar a bullir afegir l'ametlla. Anar remenant fins que comença a espessir (uns 5 minuts). Ha de quedar una crema lleugera, no massa espessa.

Crema de "yema"
12 rovells d'ou
300 g de sucre
100 g d'aigua

Fer un almívar amb el sucre i l'aigua, quan estigue, apartar del foc. En un bol a part batre els rovells, i mesclar amb l'almívar. Tornar-ho a posar al foc sense deixar de remenar fins que espesse un poquet (ha de quedar a punt de fil).

Per banyar el bescuit:
Fer un almívar amb 100 g d'aigua i 100 g de sucre. Una vegada gelat afegir algun licor per aromatitzar.

Obrir el bescuit per la meitat, banyar les dos parts amb l'almívar amb un pinzell de cuina. Escampar la crema d'ametlla a una de les parts i cobrir amb l'altra. Untar per damunt i pels costats  amb la crema de "yema". Posar ametlla ratllada pels costats. La crema es pot cremar o no.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Manjoia

Quin goig de manjoies!! Totes són obra d'una de les nostres senienques, Amparo Sabater Es tracta d'una pasta dolça, típica del nostre territori en aquests dies de Setmana Santa. Però curiosament només aquí a La Sénia se li diu “Manjoia” a la resta de les Terres de l’Ebre, així com a la zona del Maestrat, se l’anomena “Mona de Pasqua”. Hi ha diverses receptes de manjoies, poden variar les quantitats d’oli o de llet, o de sucre, però totes comparteixen els mateixos ingredients. Algunes apliquen llevadura premsada, anomenada també pastilla de forn, i altres porten una quantitat de massa mare (llevat) que s’encarrega al forn de pa. Normalment solen ser farcides, encara que també se’n fan sense farcir. El farcit tradicional és la confitura de cabell d’àngel, encara que avui en dia, segueix se'n el més utilitzat, s’han introduït també altres ingredients com mató, xocolata i crema pastissera. Per a decorar s’utilitzen ous durs (un, dos o més, segons la mi

PARC DE LA MANJOIA

Com ja és costum a la nostra associació un any més hem col.laborat al parc de la manjoia aquest any s'ha dedicat al reciclatge, per la qual cosa hem ensenyat fer als nens clauers fets amb les càpsules buides de les cafeteres exprés, als nens els ha agradat molt, ja que la veritat és que quedaven molt bonics. Donem les gràcies a totes les sòcies que amb la seva col.laboració han fet possible aquesta activitat. LA JUNTA

Artesanía de la Cera

Aquesta tarda al Nostre local la Sra. Teresa   Pallares  ens ha fet una xerrada sobre . Les abelles que són els  pol·linitzadors  més  importants de les plantes amb    flor,   a més de produir la mel i la cera . Aquesta última té molts usos tradicionals , entre ells l'artesania de la cera , ens ha ensenyat com podíem manipular aquest material i hem pogut fer les clàssiques espelmes fonent la cera verge i altres amb cera freda a més de múltiples figures decoratives . Hem passat una tarda molt entretinguda i   hem après que fer una espelma que no és tan difícil com sembla , esperem poder tornar a comptar amb elles en una altra    ocasió. Donem les gràcies a totes les sòcies per la seva assistència ja que sense   vosaltres  no seria possible realitzar aquestes xerrades . LA JUNTA