Passa al contingut principal

La Manjoia




Quin goig de manjoies!!

Totes són obra d'una de les nostres senienques, Amparo Sabater

Es tracta d'una pasta dolça, típica del nostre territori en aquests dies de Setmana Santa. Però curiosament només aquí a La Sénia se li diu “Manjoia” a la resta de les Terres de l’Ebre, així com a la zona del Maestrat, se l’anomena “Mona de Pasqua”.

Hi ha diverses receptes de manjoies, poden variar les quantitats d’oli o de llet, o de sucre, però totes comparteixen els mateixos ingredients. Algunes apliquen llevadura premsada, anomenada també pastilla de forn, i altres porten una quantitat de massa mare (llevat) que s’encarrega al forn de pa.

Normalment solen ser farcides, encara que també se’n fan sense farcir. El farcit tradicional és la confitura de cabell d’àngel, encara que avui en dia, segueix se'n el més utilitzat, s’han introduït també altres ingredients com mató, xocolata i crema pastissera.

Per a decorar s’utilitzen ous durs (un, dos o més, segons la mida), anisets de colors, fruita confitada, ametlles i nous. 

Tradicionalment les majoies es menjaven el diumenge i el dilluns de Pasqua, actualment sembla que no ens podem resistir a provar-les i ja ho fem abans.

Ingredients

Per a la pasta:

400 ml d'oli d'oliva (suau)
400 grs de sucre
6 ous grans
3/4 de litre d'aigua (infusionada amb matafaluga o saliàndria, opcional).
400 g de massa de pa o massa mare
50 g de llevadura fresca
1 pell de llimona o de taronja ratllada
1 polsim de sal
Farina de força (la que entri, uns 2’5 quilos aprox.)

Per al farcit:

Confitura de cabell d'àngel
Crema pastissera
Xocolata

Per decorar:

Ous durs
Ou batut per pintar
Anisets de colors
Fruits secs
Fruita confitada
Fideus de xocolata

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Dona Senienca 2017

En aquestes Festes Majors del present 2017 hem celebrat un any més el dia de la Dona, un esdeveniment que com sempre, ha resultat ser molt bonic i molt emotiu per a totes les persones assistents, i principalment per a la persona homenatjada i la seva família. Avui s’ha fet reconeixement a la Sra. Victoria Almuni i Balada, coneguda també com a Viqui, entre tota la gent que la coneix. En aquesta ocasió l’associació va decidir que la dona protagonista de l’acte havia de ser ella i, verdaderament creiem que ha estat una decisió molt encertada. Natural de La Sénia i filla d’una família molt reconeguda del poble. Tots els veïns o qualsevol persona que hagi tingut alguna vinculació amb la població, coneix a la Pastisseria Victoria, que durant tants anys ens va oferir els seus serveis, amb els millors pastissos i pastes. Viqui és una persona molt propera a tota la gent que l’envolta amb una gran inclinació per la història del poble i del territori. És també molt activa

Artesanía de la Cera

Aquesta tarda al Nostre local la Sra. Teresa   Pallares  ens ha fet una xerrada sobre . Les abelles que són els  pol·linitzadors  més  importants de les plantes amb    flor,   a més de produir la mel i la cera . Aquesta última té molts usos tradicionals , entre ells l'artesania de la cera , ens ha ensenyat com podíem manipular aquest material i hem pogut fer les clàssiques espelmes fonent la cera verge i altres amb cera freda a més de múltiples figures decoratives . Hem passat una tarda molt entretinguda i   hem après que fer una espelma que no és tan difícil com sembla , esperem poder tornar a comptar amb elles en una altra    ocasió. Donem les gràcies a totes les sòcies per la seva assistència ja que sense   vosaltres  no seria possible realitzar aquestes xerrades . LA JUNTA