Passa al contingut principal

La Manjoia




Quin goig de manjoies!!

Totes són obra d'una de les nostres senienques, Amparo Sabater

Es tracta d'una pasta dolça, típica del nostre territori en aquests dies de Setmana Santa. Però curiosament només aquí a La Sénia se li diu “Manjoia” a la resta de les Terres de l’Ebre, així com a la zona del Maestrat, se l’anomena “Mona de Pasqua”.

Hi ha diverses receptes de manjoies, poden variar les quantitats d’oli o de llet, o de sucre, però totes comparteixen els mateixos ingredients. Algunes apliquen llevadura premsada, anomenada també pastilla de forn, i altres porten una quantitat de massa mare (llevat) que s’encarrega al forn de pa.

Normalment solen ser farcides, encara que també se’n fan sense farcir. El farcit tradicional és la confitura de cabell d’àngel, encara que avui en dia, segueix se'n el més utilitzat, s’han introduït també altres ingredients com mató, xocolata i crema pastissera.

Per a decorar s’utilitzen ous durs (un, dos o més, segons la mida), anisets de colors, fruita confitada, ametlles i nous. 

Tradicionalment les majoies es menjaven el diumenge i el dilluns de Pasqua, actualment sembla que no ens podem resistir a provar-les i ja ho fem abans.

Ingredients

Per a la pasta:

400 ml d'oli d'oliva (suau)
400 grs de sucre
6 ous grans
3/4 de litre d'aigua (infusionada amb matafaluga o saliàndria, opcional).
400 g de massa de pa o massa mare
50 g de llevadura fresca
1 pell de llimona o de taronja ratllada
1 polsim de sal
Farina de força (la que entri, uns 2’5 quilos aprox.)

Per al farcit:

Confitura de cabell d'àngel
Crema pastissera
Xocolata

Per decorar:

Ous durs
Ou batut per pintar
Anisets de colors
Fruits secs
Fruita confitada
Fideus de xocolata

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Bon Nadal

Que aquest Nadal multipliqui les teves mans per donar a qui no té, els teus braços per acollir a qui està sol i els teus llavis per desitjar pau a tots els que t'envolten. La associació de dones senienques desitja passeu unes bones festes nadalenques.                                                        LA JUNTA

Curs 2018-2019

Al setembre reprendrem les activitats. Que passeu bon estiu!! i a recarregar forces per al pròxim curs. ------------------------------------------------------ PAELLA DE CLOENDA Dissabte 29 de juny Per acomiadar el curs ens reunirem com cada any al parc municipal, on gaudirem d'un bon dinar i d'una bona musica amb Dj, Katalí. TALLER DE RECICLATGE Dijous 6 de juny Xerrada de com reciclar i demostració de com transformar alguns residus, en complements als que hi podem donar alguna utilitat, (per exemple càpsules de cafè). SHOW COOKING Dissabte 25 de maig Cuinar en productes de Tupperware amb degustació, sortejos i detalls per totes les assistents. FIRA GASTRONÒMICA 11 i 12 de maig, Exposició de treballs fets en les diferents activitats al carrer Sant Antoni, nº 9 20 aniversari de les puntaires. Trobada de puntaires el diumenge pel matí al carrer Carme. VIATGE I CALÇOTADA A SANT MARTÍ DE TOUS Diumenge 31 de març Inclou viatge, esmorzar, din...