Passa al contingut principal

Dona Senienca 2018






El nostre dia dins de les Festes Majors del Poble és el dia dedicat a la dona. Comencem l’acte amb una Missa, després de la qual, assistents, autoritats i tothom que vulgui, ens dirigim  al Parc Municipal, acompanyats pel Grup de Dolçainers on es fa homenatge a una dona distingida del nostre municipi.

Aquest any ha estat la Sra. Elsa Gelida Gil, veïna del nostre poble i sòcia també de l’entitat durant molts anys.

Filla petita de Federico Gellida Subirats i de Lídia Gil Tomàs. Va néixer a La Sénia, el dia 4 de setembre de 1937. La seva germana, Lídia Gellida Gil, 6 anys més gran que ella, i la que fa només un any que va morir als 85 anys a Argélès Sur Mer.

Va passar la seva infantesa a la Sénia, fins als 10 anys que va marxar a França per viure en família, on el seu pare, últim alcalde republicà de la Sénia i Secretari del Centre Obrer, hi vivia exiliat. Així doncs, la seva joventut fou viscuda a Argélès Sur, però  sense desvincular-se totalment del poble i al que tornava de visita sempre que podia.

Estan a França, va aprendre l’ofici de modista a l’Acadèmia de Corte Francès a Perpinyà, professió que després va desenvolupar durant uns quants anys.

En una de les vingudes cap a La Sénia, va conèixer al que més endavant va ser el seu marit Joan Martínez Rambla conegut al poble com a Juanito Lo Cobrador, nascut a Vilanova d’Alcolea, el 16 de maig de 1930.

Es van casar, el 4 de setembre (aniversari de la tia Elsa) de 1958, i van estar casats 58 anys. Es van posar a viure a la casa de la plaça Sant Joan, avui Plaça Dos de Maig; i fou allí on va néixer la seva primera filla, Gemma. Estalviant, van poder fer-se la casa al carrer Felip II, on va néixer Marta.

Així doncs, en quedar lliure la casa de la Plaça Dos de Maig i coneixent lo tio Juanito a comerciants de Tortosa, va veure la possibilitat de muntar un negociat al poble on coordinar una merceria i les tasques de modista que la tia Elsa desenvolupava a casa.

Va ser a la dècada dels anys 70  quan va muntar la merceria GE-MA i fins a l’any 1993, més de 20 anys. Però els temps estaven canviant i la necessitat de fer-se la roba s’esborrava de l’àmbit de l’economia familiar, així que aquesta raó i la jubilació del seu marit li van fer prendre la decisió de tancar la tenda.

La manera de fer de casa seva i l’exili del seu pare l’han marcat molt ideològicament i ha estat una persona que ha simpatitzat amb el que fou el Partit Socialista Unificat de Catalunya, formant part a les llistes de la Sénia. Va estar al capdavant de la Junta Directiva del Centre Obrer, com a Tresorera, quan Antinea Ferré li va brindar el lloc, i va intentar en el seu petit esforç, el RETORN DE LA SEVA SEU.

Bé, com sempre ha estat un acte molt bonic i molt emotiu per tothom, cal ressaltar la nombrosa assistència  que en els últims anys ha anat augmentant. Familiars i amics de l’homenatjada, sòcies de l’entitat, dames i acompanyants, autoritats, etc.

Des d’aquí agraïm també l’assistència a la Sra. Carme Navarro, Presidenta  del Consell Comarcal i a la Sra. Carme Valls, Coordinadora de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, que un any més ens ha acompanyat.

Gracies a tots, per fer possible un dia com aquest!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Manjoia

Quin goig de manjoies!! Totes són obra d'una de les nostres senienques, Amparo Sabater Es tracta d'una pasta dolça, típica del nostre territori en aquests dies de Setmana Santa. Però curiosament només aquí a La Sénia se li diu “Manjoia” a la resta de les Terres de l’Ebre, així com a la zona del Maestrat, se l’anomena “Mona de Pasqua”. Hi ha diverses receptes de manjoies, poden variar les quantitats d’oli o de llet, o de sucre, però totes comparteixen els mateixos ingredients. Algunes apliquen llevadura premsada, anomenada també pastilla de forn, i altres porten una quantitat de massa mare (llevat) que s’encarrega al forn de pa. Normalment solen ser farcides, encara que també se’n fan sense farcir. El farcit tradicional és la confitura de cabell d’àngel, encara que avui en dia, segueix se'n el més utilitzat, s’han introduït també altres ingredients com mató, xocolata i crema pastissera. Per a decorar s’utilitzen ous durs (un, dos o més, segons la mi...

Trobada de puntaires.

Ja tenim aquí el mes de maig i com cada any coincidint amb la festa de Sant Gregori l'ajuntament organitza la fira gastronòmica, en la que el grup de puntaires de la nostra associació participa organitzant la trobada de puntaires. Vam poder Gaudir d'una jornada amb molta germanor entre totes les participants que ens van acompanyar en aquest dia, que van ser molt nombroses. Donem les gràcies a totes elles per desplaçar-se a la nostra localitat i poder fer possible aquesta festa, esperant que l'any entrant ens puguem tornar a reunir. També donem les gràcies al Ajuntament i a totes les entitats que han col·laborat amb nosaltres per poder realitzar aquesta trobada. Moltes gràcies a tots i fins l'any que ve.                                     LA JUNTA

Curs 2022-2023

FESTA DE SANTA ÀGATA Diumenge 5 de febrer Misa en honor a la Patrona Dinar al restaurant Lo Centro. Cal apuntar-se per al dinar.  Contacte Consultar el menú. TALLER "Dormir bé" 4 dies: 2,9,16 i 23 de febrer 2 torns: a les 10h o a les 19h. Lloc: Espai de Sara Palau Cal apuntar-se per a reservar plaça. Contacte Els diners recaptats dels sortejos es destinaran a la Marató 4º trimestre 2022 ASSEMBLEA GENERAL EXTRAORDINARIA Dijous 10 de novembre a les 20,30 Lloc: Local de l'Associació TALLER DE CUINA Dissabte 10 de desembre a les 17 h. al Pavelló Polivalent Taller de cuina nadalenca a carrec de Vanesa Bustos TALLER DE CENTRES DE NADAL Dissabte 17 de desembre a les 16,00 h.  Taller demostració de centres de Nadal a càrrec de Neus Ferré (Floristeria Neus) Es sortejaran els centres TALLER DE PINTURA SOBRE ROBA Aquest curs hem incorporat un taller de pintura sobre roba, en principi amb una durada de dos mesos, octubre-novembre. Els dimarts a les 16h. al local de l'Associació. ...