Passa al contingut principal

Dona Senienca 2018


El nostre dia dins de les Festes Majors del Poble és el dia dedicat a la dona. Comencem l’acte amb una Missa, després de la qual, assistents, autoritats i tothom que vulgui, ens dirigim  al Parc Municipal, acompanyats pel Grup de Dolçainers on es fa homenatge a una dona distingida del nostre municipi.

Aquest any ha estat la Sra. Elsa Gelida Gil, veïna del nostre poble i sòcia també de l’entitat durant molts anys.

Filla petita de Federico Gellida Subirats i de Lídia Gil Tomàs. Va néixer a La Sénia, el dia 4 de setembre de 1937. La seva germana, Lídia Gellida Gil, 6 anys més gran que ella, i la que fa només un any que va morir als 85 anys a Argélès Sur Mer.

Va passar la seva infantesa a la Sénia, fins als 10 anys que va marxar a França per viure en família, on el seu pare, últim alcalde republicà de la Sénia i Secretari del Centre Obrer, hi vivia exiliat. Així doncs, la seva joventut fou viscuda a Argélès Sur, però  sense desvincular-se totalment del poble i al que tornava de visita sempre que podia.

Estan a França, va aprendre l’ofici de modista a l’Acadèmia de Corte Francès a Perpinyà, professió que després va desenvolupar durant uns quants anys.

En una de les vingudes cap a La Sénia, va conèixer al que més endavant va ser el seu marit Joan Martínez Rambla conegut al poble com a Juanito Lo Cobrador, nascut a Vilanova d’Alcolea, el 16 de maig de 1930.

Es van casar, el 4 de setembre (aniversari de la tia Elsa) de 1958, i van estar casats 58 anys. Es van posar a viure a la casa de la plaça Sant Joan, avui Plaça Dos de Maig; i fou allí on va néixer la seva primera filla, Gemma. Estalviant, van poder fer-se la casa al carrer Felip II, on va néixer Marta.

Així doncs, en quedar lliure la casa de la Plaça Dos de Maig i coneixent lo tio Juanito a comerciants de Tortosa, va veure la possibilitat de muntar un negociat al poble on coordinar una merceria i les tasques de modista que la tia Elsa desenvolupava a casa.

Va ser a la dècada dels anys 70  quan va muntar la merceria GE-MA i fins a l’any 1993, més de 20 anys. Però els temps estaven canviant i la necessitat de fer-se la roba s’esborrava de l’àmbit de l’economia familiar, així que aquesta raó i la jubilació del seu marit li van fer prendre la decisió de tancar la tenda.

La manera de fer de casa seva i l’exili del seu pare l’han marcat molt ideològicament i ha estat una persona que ha simpatitzat amb el que fou el Partit Socialista Unificat de Catalunya, formant part a les llistes de la Sénia. Va estar al capdavant de la Junta Directiva del Centre Obrer, com a Tresorera, quan Antinea Ferré li va brindar el lloc, i va intentar en el seu petit esforç, el RETORN DE LA SEVA SEU.

Bé, com sempre ha estat un acte molt bonic i molt emotiu per tothom, cal ressaltar la nombrosa assistència  que en els últims anys ha anat augmentant. Familiars i amics de l’homenatjada, sòcies de l’entitat, dames i acompanyants, autoritats, etc.

Des d’aquí agraïm també l’assistència a la Sra. Carme Navarro, Presidenta  del Consell Comarcal i a la Sra. Carme Valls, Coordinadora de l’Institut Català de les Dones a les Terres de l’Ebre, que un any més ens ha acompanyat.

Gracies a tots, per fer possible un dia com aquest!!


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

NEVADA A LA SÉNIA

Fa molts anys que no hi nevava a La Sénia, aquest any ens ha nevat i com és novetat us mostrem unes fotos per poder gaudir i recordar aquesta nevada.

Feliç Any Nou

Tanca els ulls, pensa en tot el que et va fer somriure l'any que acaba i oblida't de la resta ... Tant de bo aquests somriures se't multipliquin per 2013. La associació de dones senienques us desitja  un Feliç Any Nou.                               

RECICLATGE

El dia 26 de gener al notre local varem tenir una xerrada, per informar-nos de les avantatges del reciclatge, i de la problemàtica de les bosses de plàstic, entre altres temes.