Tai-txi, meditació en moviment


A la Xina és considerat com un tresor de la Cultura Nacional. De vegades s’ha definit com el Ioga Xines, la Dansa del silenci, la Meditació activa, i Poesia o Meditació en moviment.
Pot ser, la majoria ja ho sabeu, perquè ho heu provat, n’heu sentit parlar o n’heu llegit alguna cosa, però per a les que no, us oferim una petita introducció.

El tai-txi és un art marcial d’origen xines basat en el desenvolupament de l’energia interior, mitjançant la suavitat i la intenció. Forma part d'un estil de vida saludable; de fet, la medicina tradicional xinesa recomana la pràctica d'aquesta disciplina per al manteniment i equilibri de la salut, física, mental i espiritual.

Es realitzen exercicis d’escalfament i estirament suaus, que ens van dotant de flexibilitat de forma gradual. Es practiquen igualment exercicis de respiració incrementant l’oxigenació i al mateix temps ens ensenya a respirar de forma completa.

Es caracteritza també per moviments de torsió, reforçant d’aquesta manera els tendons, les articulacions i tota l’estructura òssia en general, per la qual cosa està indicat en casos d’artrosis i altres malalties osteomusculars.

A més a més, un treball constant dels músculs de l’esquena i de la columna vertebral, pot alleujar lesions com hèrnies discals i lumbàlgies. La pràctica de la relaxació de les espatlles i coll, millora els dolors provocats per les contractures musculars d’aquestes zones, en què moltes vegades produeixen marejos i mals de cap.

Un altre benefici important de la pràctica del Tai-txi és l’acció de massatge que els girs i moviments del tronc exerciten sobre els òrgans interns, reactivant el metabolisme.
Augmenta la flexibilitat i millora l’equilibri, reduint així el risc de caigudes. És una pràctica intensa i completa, i al tractar-se d’exercicis suaus resulta beneficiosa per a qualsevol edat. 

A nivell mental, es considera molt efectiva per a trastorns depressius, ansietat i estrès, millorant els estats d'ànim i la capacitat de concentració, a més de ser una font inesgotable de producció d’endorfines, les hormones de l'eterna joventut i de la felicitat.

Podríem estendre'ns molt més, però ho deixem aquí. Només dir-vos que us animeu a provar-ho i sigueu constants en la pràctica. Al principi igual com en la pintura, la música o qualsevol art, és necessari adquirir tècniques simples a base de la repetició, però els efectes sobre l’estat d’ànim i el to general són immediats. Val la pena!!


Comentaris

Entrades populars