Passa al contingut principal

Dona Senienca 2016








En les festes majors del present 2016 celebrem com cada any el dia de la Dona, fent homenatge a una dona del poble, en aquest cas la Sra. Mª Pilar Ballester Ferreres, coneguda també com a Marutxi.

La Sra. Marutxi va nàixer a La Sénia, al carrer Sant Miquel. És la menuda de quatre germans (dos xics i dos xiques), desgraciadament la seva germana va morir dos anys abans de nàixer ella.

Va viure la seva infància com la major part de xiquetes d’aquella època, jugant al carrer, anant a berenar a les fonts del riu, anant a banyar-se a la peixera, a on com la majoria de seniencs i senienques, va aprendre a nedar.

A l’acabar la seva escolaritat es va preparar per fer batxillerat presentant-se a exàmens lliures a l'institut de Tortosa. Despès va estudiar magisteri a Barcelona. En acabar, va tornar al poble i va treballar a l’acadèmia Alba o de Barreda, lloc on ella havia estudiat també, abans de sortir fora.

Al cap d’uns anys va muntar el parvulari i escola bressol Bambi. En aquell moment va resultar ser un projecte innovador que va ajudar, a moltes famílies per a poder conciliar la seva funció com a pares amb el seu treball fora de casa.

Uns anys després va fer oposicions per entrar com a funcionària en l’ensenyament públic. Ha estat mestra en educació infantil i primària a l’escola de La Sénia fins fa dos anys que es va jubilar.

De forma paral·lela a la seva professió ha col·laborat sempre en diverses entitats locals.  S’ha dedicat també a la política, primer donant, suport a Víctor (el seu home) i ja, quan els seus fills (Neus i Pau) es van fer grans, de forma més directa, va dedicar part del seu temps a l’Ajuntament, primer com a regidora, havent-se presentat de cap de llista a les municipals de l’any 2007. D’aquella etapa d’entre molts projectes conjunts, es podrien destacar la fira d’artesania i el centre de negocis.

En una segona legislatura, aconsegueix ser, la primera alcaldessa de La Sénia, Marutxi diu que lamenta no haver aconseguit un govern majoritari, a pesar d'haver-ho intentat vàries vegades, però està molt satisfeta de la col·laboració que van aconseguir amb els altres grups i el respecte mutu que es van tenir a la sala de plens. A pesar de tot van tirar endavant només quatre regidors en anys molt difícils i creu que el poble va fer una valoració positiva, la prova està en els resultats posteriors. Durant aquest període podem destacar la construcció de la piscina coberta, l’asfalt dels carrers i el tanatori.




Aquest és el missatge que Marutxi ens va deixar a totes les dones, abans d’acabar el seu discurs;
No penseu mai que sou inferiors a ningú, que podeu aconseguir tot allò que vós proposeu i que sempre podreu arribar allà on vatres vulgueu arribar. Perquè les dones tenim la qualitat d'estar a molts llocs a la vegada, de ser de filles, mares, de treballar fora de casa, de compartir amb la parella, de cuinar mentre ajudem a fer deures, de fer esport mentre pensem que farem pa sopar, de donar dos voltes a una rotonda en lo cotxe perquè xerràvem amb les amigues, de cosir mentre mirem la tele, i en mig de tot això encara podem somiar en un món millor”.

Moltes felicitats Marutxi!! per tot el que has aconseguit.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Manjoia

Quin goig de manjoies!! Totes són obra d'una de les nostres senienques, Amparo Sabater Es tracta d'una pasta dolça, típica del nostre territori en aquests dies de Setmana Santa. Però curiosament només aquí a La Sénia se li diu “Manjoia” a la resta de les Terres de l’Ebre, així com a la zona del Maestrat, se l’anomena “Mona de Pasqua”. Hi ha diverses receptes de manjoies, poden variar les quantitats d’oli o de llet, o de sucre, però totes comparteixen els mateixos ingredients. Algunes apliquen llevadura premsada, anomenada també pastilla de forn, i altres porten una quantitat de massa mare (llevat) que s’encarrega al forn de pa. Normalment solen ser farcides, encara que també se’n fan sense farcir. El farcit tradicional és la confitura de cabell d’àngel, encara que avui en dia, segueix se'n el més utilitzat, s’han introduït també altres ingredients com mató, xocolata i crema pastissera. Per a decorar s’utilitzen ous durs (un, dos o més, segons la mi...

Trobada de puntaires.

Ja tenim aquí el mes de maig i com cada any coincidint amb la festa de Sant Gregori l'ajuntament organitza la fira gastronòmica, en la que el grup de puntaires de la nostra associació participa organitzant la trobada de puntaires. Vam poder Gaudir d'una jornada amb molta germanor entre totes les participants que ens van acompanyar en aquest dia, que van ser molt nombroses. Donem les gràcies a totes elles per desplaçar-se a la nostra localitat i poder fer possible aquesta festa, esperant que l'any entrant ens puguem tornar a reunir. També donem les gràcies al Ajuntament i a totes les entitats que han col·laborat amb nosaltres per poder realitzar aquesta trobada. Moltes gràcies a tots i fins l'any que ve.                                     LA JUNTA

Preparant els Nadals

Un any més els cuiners de l'escola d'hostaleria de Tortosa han protagonitzat el nostre taller. Des d'aqui els felicitem de nou per aquests plats tant fàcils de preparar i al mateix temps tant saborosos que ens han ensenyat. Felicitats!! Estava tot deliciós... L'objectiu d'aquest taller és aprendre noves receptes, tècniques i elaboracions de cuina festiva que ens poden servir d'ajuda a l'organitzar la nostra taula per aquestes festes.  Teniu curiositat del que ens han mostrat aquesta vegada? Dons seguiu llegint... En aquesta ocasió ens han preparat, uns entrants amb un sortit de canapès i una terrina de micuit, com a plat principal; llomillet amb salsa de vi i panses, i de postres; pastís d'ametlla i "yema". A continuació teniu una petita explicació de les receptes, i... com han quedat els plats. Canapès de rocafort i festucs Per fer el paté de rocafort: Formatge de rocafort i mantega (La mateixa quantitat de cada...